Διδακτική επίσκεψη σε καρνάγιο στο Πόρτο Ράφτη, όπου συντηρείται ένας βαρκαλάς, παραδοσιακό εμπορικό σκάφος, πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες από την ειδικότητα Γ’ Συντηρητές Έργων Τέχνης του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αγ. Παρασκευής και Β’ Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων του 1ου ΕΠΑ.Λ. στις 29 Μαρτίου 2024 με στόχο να παρακολουθήσουν βιωματικά την εφαρμογή της παραδοσιακής τεχνικής της Ξυλοναυπηγικής (τεχνικές, εργαλεία, κ.λπ.) σε πραγματικές διαστάσεις.
Στο καρνάγιο Liagis Marine, ο παραδοσιακός καραβομαραγκός κ. Χρήστος Αναστόπουλος, από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές, συντήρησε και ανακατασκεύασε σε μεγάλο μέρος του τον βαρκαλά «Άγιο Δημήτριο». Το σκάφος έχει διαστάσεις 15,5m x 5,2m x 3m ύψος, άφορτο εκτόπισμα 25 τόνους και έμφορτο εκτόπισμα 60-75 τόνους. Nαυπηγήθηκε στη Σκιάθο το 1920 και το καλοκαίρι πρόκειται να μεταφερθεί στο «Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου» στην Ανατολική Σάμο.
Ο κ. Αναστόπουλος, ο οποίος διδάχθηκε εμπειρικά και εξασκεί με επιδεξιότητα, αλλά και πάθος την τέχνη της ξυλοναυπηγικής, ξενάγησε ο ίδιος τους μαθητές σε όλους τους χώρους του παραδοσιακού σκάφους, εξωτερικούς και εσωτερικούς, και τους πληροφόρησε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά τού σκάφους, τις παραδοσιακές τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τη συντήρηση και ανακατασκευή του, καθώς και την ορολογία η οποία αντιστοιχεί στα μέρη του σκάφους και στα εργαλεία. Συγχρόνως, τους παρουσίασε τις προοπτικές του επαγγέλματος του ξυλοναυπηγού.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι μαθητές και οι μαθήτριες:
α. ασκήθηκαν στη συμπλήρωση του Δελτίου Τεκμηρίωσης της κατασκευής του παραδοσιακού σκάφους, και γνώρισαν με βιωματικό τρόπο τα μέρη του σκάφους, τα παραδοσιακά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και τη σχετική ορολογία, προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους για την κατασκευή του αντιγράφου υπό κλίμακα του αυθεντικού τσερνικοπεράματος «Μεταμόρφωση Σωτήρα» στο Εργαστήριο Συντήρησης Έργων Τέχνης.
β. εξοικειώθηκαν με τη γεωμετρία και τις παραδοσιακές ορολογίες των μερών του ξύλινου σκάφους που επιβιώνουν μέχρι και στη σύγχρονη ναυπηγική. Εφάρμοσαν τους κανόνες υπολογισμού ακανόνιστων σχημάτων για τη μέτρηση διαφόρων επιφανειών του σκάφους, προκειμένου να ολοκληρώσουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Εργαστηρίου Πλοιάρχων δραστηριότητα υπολογισμού τους, ενώ τεκμηρίωσαν φωτογραφικά τα μέρη του βαρκαλά ώστε να δημιουργήσουν βάση δεδομένων και να «εκπαιδεύσουν» μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.
Η επίσκεψη εντάσσεται σε δράση UNESCO για την ενσωμάτωση της Ξυλοναυπηγικής, ως στοιχείο της Ζωντανής Κληρονομιάς, σε μαθήματα, στα συστεγαζόμενα σχολεία 1ο και 2ο ΕΠΑ.Λ. Αγίας Παρασκευής και στα εργαστήρια του 1ου Ε.Κ. Β΄ Αθήνας (Αγίας Παρασκευής). Συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Μποχτανίδης Γιώργος, Συντηρητής Έργων Τέχνης, Παπαγεωργοπούλου Ζέτα, Φιλόλογος, Πολυκανδριώτης Μιχάλης, Πλοίαρχος Ε.Ν.-Ναυτιλιακός Οικονομολόγος και Τσιώνη Χαρά, Συντηρήτρια Έργων Τέχνης.